جایگاه نقد از منظر آیت‌الله جوادی آملی

عبدالله جوادی آملی: اگر گوینده شبهه غرض بدی هم داشته باشد، باز شبهه مقدس است. مفسر قرآن کریم با بیان اینکه شبهات و تضارب آرا را نباید سبب تضعیف علم دانست، گفت: شبهات همگی مقدس هستند چون سبب پیشرفت علم می‌شوند بنابراین اساتید باید از شبهات استقبال کنند هرچند گوینده آنها معاند باشد و نیت بدی داشته باشد.   گزیده…

عبدالله جوادی آملی: اگر گوینده شبهه غرض بدی هم داشته باشد، باز شبهه مقدس است. مفسر قرآن کریم با بیان اینکه شبهات و تضارب آرا را نباید سبب تضعیف علم دانست، گفت: شبهات همگی مقدس هستند چون سبب پیشرفت علم می‌شوند بنابراین اساتید باید از شبهات استقبال کنند هرچند گوینده آنها معاند باشد و نیت بدی داشته باشد.

 

گزیده سخنان آیت‌الله جوادی آملی در دیدار با مسئولان دانشگاه الهیات و معارف اسلامی قم در ادامه می‌آید:

*حوزه در کنار سخنگویی باید شنونده قهاری نیز باشد؛ چرا که پیشرفت علمی در نقد‌ها به وجود خواهد آمد و برکات آن قابل شمارش نیست. تمام پیشرفت‌های علم پزشکی، مدیون بیماری‌هاست و اگر این امراض وجود نداشت، طب پیشرفتی نمی‌کرد و اسرار درونی بدن انسان ناشناخته می‌ماند. همه چیز این عالم حساب شده و دارای ارزش است و منابع مفیدی در نظام و عالم هستی وجود دارد.

*اگر گوینده شبهه غرض بدی هم داشته باشد، باز شبهه مقدس است چراکه سبب پیشرفت علمی می‌شود؛ بنابراین باید سخنان عالمان غربی را شنید و برای آن پاسخی منطقی ارائه کرد.

*شما سفیران حوزه‌های علمیه هستید هنر و رشد شما در این است که شبهات شخصیت‌هایی همچون هگل را فهمیده و آن را عالمانه نقد کنید؛ اگر نتوانستید به آن پاسخ دهید، آن را شنیده و با عالمان حوزوی در میان بگذارید تا پاسخ مناسب دریافت کرده و آن را منتقل کنید تا سفیر شوید.

*باید با این روش‌ها دانشمندان غربی را شیفته اسلام کنیم و اگر شخصی در مقابل چند شبهه رنجور و ناراحت شود، نمی‌تواند سفیر مناسبی برای حوزه باشد.امروز در عصری زندگی می‌کنیم که وظیفه حوزویان و دانشگاهیان به مراتب در تولید علم، واکاوی و نقد عالمانه سنگین‌تر از گذشته است.

*اگر سخن عالمان غربی را متوجه نشدید، نباید آنان را ساقط کرد؛بلکه باید آن را با بزرگان دین در میان گذاشت و پاسخی مناسب برای آن یافت.باید سخنان عالمانه غربیان را هر چه که هست، شنید؛ اما ما به آنان اجازه دخالت در امور کشور را نداده و نفوذ شرقی و غربی را نخواهیم پذیرفت.ما سخنان عالمانه غربیان را می‌شنویم، اگرچه حرف‌هایی ناروا و نادرست باشد.

*در اسلام عالمان و بزرگان بسیاری داریم که کتاب‌های مؤثری را به رشته تحریر در آورده‌اند؛ اما متأسفانه مردم گرفتار افکار و تفکرات شخصیت‌هایی همچون قاضی القضات شده‌اند که نفوذ زیادی داشته‌اند.باید سخنان شخصیت‌هایی همچون قاضی القضات را شنید و پاسخ مناسبی برای آن فراهم کرد،
غربی‌ها سخنان خوبی دارند که باید شنید و از آن استقبال کرد.

*اگر سخنی و نقدی عالمانه نباشد نیازی هم به پاسخ عالمانه ندارد؛ ولی اگر شبهه‌ای همراه با علمیت بود، باید نقدی عالمانه برای آن داشت و پاسخی مستدل ارائه کرد.

*امروز مسئولیت سنگینی بر عهده ماست، حوزه و دانشگاه باید در کنار هم بوده و وحدت داشته باشند که خیرات بسیاری را به همراه خواهد داشت.

 

 

* سخنان آیت‌الله جوادی آملی در دیدار با دانشجویان و اساتید دانشگاه معارف اسلامی ۲۳ آذر ۱۳۹۴

منبع : دین آنلاین 

 

۰ ۰ آرا
ارزیابی شما

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

عضویت
اطلاع از
guest

6 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
مشاهده همه ی نظرات
حقگو2
حقگو2
دی ۱۸, ۱۳۹۴ ۲:۴۲ ق٫ظ

آقایان علما طاقت شنیدن نقد های اساسی در باب دین را ندارند. کم بیاورید لعن و نفرین میکنند چون اساسا در حصار یقین مطلق پرسشگر در پایه های اعتقادی را نمیتوان تاب آورد.

ساغر
ساغر
دی ۱۶, ۱۳۹۴ ۷:۱۰ ق٫ظ

هدف از شنیدن شبهه فقط آماده کردن پاسخه!!

reza
reza
دی ۱۳, ۱۳۹۴ ۷:۰۵ ق٫ظ

[quote name=”آدم”]منظور از قاضی القضات کیست؟[/quote]

منظور آیت الله جوادی از قاضی القضات، امام محمد غزالی است که در بغداد به مقام قاضی القضاتی رسید و …

مهدی م
مهدی م
آذر ۳۰, ۱۳۹۴ ۴:۵۱ ق٫ظ

عالی بود تشکر از انتشار این مطلب

امین
امین
آذر ۲۹, ۱۳۹۴ ۱۱:۴۳ ق٫ظ

خدا این چشمه خروشان معرفت رو حفظ کنه .

آدم
آدم
آذر ۲۹, ۱۳۹۴ ۹:۰۷ ق٫ظ

منظور از قاضی القضات کیست؟

6
0
دیدگاه خود را با نویسنده و خوانندگان در میان بگذاریدx